Купување машина за мелење: процес на мелење |Работилница за модерни машини

Потенцијалните купувачи на нови машини за брусење треба да ги разберат увидот и излезот на абразивниот процес, како функционира абразивната врска и различните форми на облекување на тркалата за мелење.
Овој блог пост е адаптиран од статија објавена од Бери Роџерс во ноември 2018 година на додатокот Machine/Shop на списанието Modern Machine Shop.
Во последната статија на темата брусилки, разговаравме за основната привлечност на брусилките и како тие се конструирани.Сега, ќе погледнеме подетално како функционира процесот на абразивност и што значи тоа за пазарџиите на нови машини на пазарот.
Брусењето е технологија на абразивна обработка која користи тркало за мелење како алатка за сечење.Тркалото за мелење се состои од тврди честички со остри рабови.Кога тркалото се ротира, секоја честичка делува како алатка за сечење со една точка.
Тркалата за брусење се достапни во различни големини, дијаметри, дебелини, големини на абразивни зрна и врзива.Абразивите се мерат во единици за големина на честички или големина на честички, со големини на честички кои се движат од 8-24 (груби), 30-60 (средни), 70-180 (фини) и 220-1.200 (многу фини).Погрубите оценки се користат каде што мора да се отстрани релативно голема количина на материјал.Општо земено, се користи пофина оценка по погруб степен за да се добие помазна завршница на површината.
Тркалото за мелење е направено од различни абразиви, вклучувајќи силициум карбид (обично се користи за обоени метали);алумина (се користи за легури на железо и дрво со висока цврстина; дијаманти (се користи за керамичко мелење или финално полирање); и кубен бор нитрид (обично се користи за легура на челик).
Абразивите може дополнително да се класифицираат како врзани, обложени или метални врзани.Фиксираниот абразив се меша со абразивни зрна и врзивно средство, а потоа се притиска во форма на тркало.Тие се палат на високи температури за да формираат матрица слична на стакло, попозната како стаклени абразиви.Обложените абразиви се направени од абразивни зрна врзани за флексибилна подлога (како хартија или влакна) со смола и/или лепак.Овој метод најчесто се користи за ремени, чаршафи и ливчиња.Абразиви поврзани со метал, особено дијаманти, се фиксираат во металната матрица во форма на прецизни тркала за мелење.Металната матрица е дизајнирана да се носи за да ги изложи медиумите за мелење.
Материјалот за врзување или медиумот го фиксира абразивот во тркалото за мелење и обезбедува масовна цврстина.Во тркалата намерно се оставаат празнини или пори за да се подобри испораката на течноста за ладење и да се ослободат чиповите.Во зависност од примената на тркалото за мелење и видот на абразивот, може да се вклучат и други полнила.Врските обично се класифицираат како органски, стаклени или метални.Секој тип обезбедува придобивки специфични за апликацијата.
Органските лепила или смола можат да издржат тешки услови на мелење, како што се вибрации и големи странични сили.Органските врзива се особено погодни за зголемување на количеството на сечење при груби машински апликации, како што се обложување на челик или абразивно сечење.Овие комбинации се исто така погодни за прецизно мелење на супертврдите материјали (како дијамант или керамика).
При прецизното мелење на материјали од црни метали (како што се зацврстен челик или легури на база на никел), керамичката врска може да обезбеди одлично облекување и бесплатни перформанси на сечење.Керамичката врска е специјално дизајнирана да обезбеди силна адхезија на честичките кубен бор нитрид (cBN) преку хемиска реакција, што резултира со одличен сооднос на волуменот на сечењето со абењето на тркалата.
Металните клучеви имаат одлична отпорност на абење и задржување на обликот.Тие можат да варираат од еднослојни галени производи до повеќеслојни тркала кои можат да се направат многу силни и густи.Металните тркала може да бидат премногу тешки за ефикасно носење.Сепак, нов тип на тркала за брусење со кршлива метална врска може да се облече на начин сличен на керамичкото брусење и го има истото корисно однесување за брусење со слободно сечење.
За време на процесот на мелење, тркалото за мелење ќе се истроши, ќе стане досадно, ќе ја изгуби формата на контурата или ќе „оптовари“ поради чиповите или чиповите кои се лепат на абразивот.Потоа, тркалото за мелење почнува да го трие работното парче наместо да сече.Оваа ситуација генерира топлина и ја намалува ефикасноста на тркалата.Кога се зголемува оптоварувањето на тркалото, се појавува џагор, што влијае на завршната површина на работното парче.Времето на циклусот ќе се зголеми.Во тоа време, тркалото за брусење мора да биде „облечено“ за да го изостри тркалото за брусење, со што ќе се отстрани материјалот што останал на површината на тркалото за брусење и да се врати тркалото за брусење во неговата првобитна форма, а притоа да се изнесат нови абразивни честички на површината.
За мелење се користат многу видови комоди за брусење.Најчестиот е дијамантски комода со една точка, статична, која се наоѓа во блок, обично на главата или на опашката на машината.Површината на тркалото за брусење поминува низ овој дијамант со една точка, а мала количина од тркалото за брусење се отстранува за да се изостри.Два до три дијамантски блокови може да се користат за менување на површината, страните и обликот на тркалото.
Ротирачкото отсекување сега е популарен метод.Ротирачкиот комода е обложен со стотици дијаманти.Обично се користи за апликации за мелење храна за лази.Многу производители откриваат дека за процеси кои бараат големо производство на делови и/или тесни толеранции на делови, ротационото отсекување е подобро од кастрењето со една точка или кластер.Со воведувањето на керамички суперабразивни тркала, ротирачкото облекување стана неопходност.
Осцилирачки комода е уште еден вид комода што се користи за големи брусни тркала кои бараат подлабоки и подолги удари на облекување.
Офлајн комодата главно се користи за мелење тркала подалеку од машината, додека користи оптички компаратор за да се потврди профилот на обликот.Некои брусилки користат машини за електрично празнење со жица за облекување на метални тркала за врзување кои сè уште се инсталирани на мелницата.
Дознајте повеќе за купување нови машински алати со посета на „Водич за купување машински алати“ во Центарот за знаење Techspex.
Оптимизирањето на циклусите на мелење на лобусот на брегаста осовина традиционално е помалку засновано на наука, а повеќе се заснова на образовани претпоставки и опширно тест мелење.Сега, софтверот за компјутерско термичко моделирање може да ја предвиди областа каде што може да се појави горење на лобусот за да ја одреди најбрзата работна брзина што нема да предизвика термичко оштетување на лобусот и значително да го намали бројот на потребни тест брусење.
Две технологии кои овозможуваат - супер абразивни тркала и високопрецизна серво-контрола - комбинираат за да обезбедат процес на мелење на контурите сличен на операциите на надворешно вртење.За многу апликации за мелење ОД со среден волумен, овој метод може да биде начин да се комбинираат повеќе фази на производство во едно поставување.
Со оглед на тоа што мелењето на храната може да постигне високи стапки на отстранување на материјалот кај предизвикувачки материјали, мелењето не само што може да биде последниот чекор од процесот, туку и процесот.


Време на објавување: 02.08.2021

Испратете ни ја вашата порака: