Blerja e një makine bluarëse: procesi i bluarjes |Punishtja e makinerive moderne

Blerësit e mundshëm të makinerive të reja bluarëse duhet të kuptojnë hollësitë e procesit gërryes, si funksionon lidhja gërryese dhe format e ndryshme të veshjes së rrotave bluarëse.
Ky postim në blog është përshtatur nga një artikull i botuar nga Barry Rogers në numrin e nëntorit 2018 të suplementit Machine/Shop të revistës Modern Machine Shop.
Në artikullin e fundit mbi temën e bluarjeve, ne diskutuam tërheqjen themelore të mullinjve dhe mënyrën se si janë ndërtuar ato.Tani, ne hedhim një vështrim më të afërt se si funksionon procesi gërryes dhe çfarë do të thotë për shitësit e makinerive të reja në treg.
Bluarja është një teknologji e përpunimit gërryes që përdor një rrotë bluarëse si një mjet prerës.Rrota bluarëse përbëhet nga grimca të forta, me tehe të mprehta.Kur rrota rrotullohet, çdo grimcë vepron si një mjet prerës me një pikë.
Rrotat bluarëse janë të disponueshme në një sërë madhësish, diametrash, trashësish, madhësish kokrrizash gërryese dhe lidhëse.Lëndët gërryese maten në njësi të madhësisë së grimcave ose madhësisë së grimcave, me madhësi të grimcave që variojnë nga 8-24 (të trashë), 30-60 (të mesme), 70-180 (gjobë) dhe 220-1200 (shumë të imta).Notat më të vrazhda përdoren aty ku duhet të hiqet një sasi relativisht e madhe materiali.Në përgjithësi, një shkallë më e imët përdoret pas një note më të trashë për të prodhuar një sipërfaqe më të lëmuar.
Rrota bluarëse është bërë nga një shumëllojshmëri gërryesish, duke përfshirë karabit silikoni (zakonisht përdoret për metale me ngjyra);alumini (përdoret për lidhjet e hekurit dhe drurit me qëndrueshmëri të lartë; diamante (përdoret për bluarje qeramike ose lustrim përfundimtar); dhe nitrid bori kub (zakonisht përdoret për aliazh çeliku).
Lëndët gërryese mund të klasifikohen më tej si të lidhura, të veshura ose të lidhura me metal.Lënda gërryese e fiksuar përzihet me kokrra gërryese dhe një lidhës dhe më pas shtypet në formën e rrotës.Ato ndizen në temperatura të larta për të formuar një matricë të ngjashme me qelqin, e njohur zakonisht si gërryes të vitrifikuar.Lëndët gërryese të veshura janë bërë nga kokrriza gërryese të lidhura me një nënshtresë fleksibël (të tilla si letra ose fibra) me rrëshirë dhe/ose ngjitës.Kjo metodë përdoret më shpesh për rripa, çarçafë dhe petale.Lëndët gërryese të lidhura me metal, veçanërisht diamantet, janë të fiksuar në matricën metalike në formën e rrotave bluarëse precize.Matrica metalike është projektuar për t'u veshur për të ekspozuar mediat bluarëse.
Materiali lidhës ose mediumi fikson gërryesin në rrotën bluarëse dhe siguron forcë të madhe.Zbrazëtirat ose poret lihen qëllimisht në rrota për të përmirësuar shpërndarjen e ftohësit dhe lirimin e çipave.Në varësi të aplikimit të rrotës bluarëse dhe llojit të gërryes, mund të përfshihen mbushës të tjerë.Lidhjet zakonisht klasifikohen si organike, të qelqëzuara ose metalike.Çdo lloj ofron përfitime specifike për aplikacionin.
Ngjitësit organikë ose rrëshirë mund t'i rezistojnë kushteve të vështira të bluarjes, të tilla si dridhjet dhe forcat e larta anësore.Lidhësit organikë janë veçanërisht të përshtatshëm për rritjen e sasisë së prerjes në aplikimet e përpunimit të përafërt, të tilla si veshjet e çelikut ose operacionet e prerjes gërryese.Këto kombinime janë gjithashtu të favorshme për bluarjen me saktësi të materialeve super të forta (të tilla si diamanti ose qeramika).
Në bluarjen me saktësi të materialeve të metaleve të zeza (të tilla si çeliku i ngurtësuar ose lidhjet me bazë nikeli), lidhja qeramike mund të sigurojë veshje të shkëlqyeshme dhe performancë të lirë të prerjes.Lidhja qeramike është projektuar posaçërisht për të siguruar ngjitje të fortë me grimcat kubike të nitridit të borit (cBN) përmes një reaksioni kimik, duke rezultuar në një raport të shkëlqyer të vëllimit të prerjes me konsumimin e rrotave.
Çelësat metalikë kanë rezistencë të shkëlqyer ndaj konsumit dhe mbajtje të formës.Ato mund të variojnë nga produkte me një shtresë të vetme elektrik deri tek rrotat me shumë shtresa që mund të bëhen shumë të forta dhe të dendura.Rrotat e lidhura me metal mund të jenë shumë të vështira për t'u veshur në mënyrë efektive.Megjithatë, një lloj i ri rrota bluarëse me një lidhje metalike të brishtë mund të vishen në një mënyrë të ngjashme me një rrotë bluarëse qeramike dhe ka të njëjtën sjellje të dobishme bluarjeje me prerje të lirë.
Gjatë procesit të bluarjes, rrota bluarëse do të konsumohet, do të bëhet e shurdhër, do të humbasë formën e saj konturore ose "ngarkesën" për shkak të patate të skuqura ose patate të skuqura që ngjiten në gërryes.Më pas, rrota bluarëse fillon të fërkojë pjesën e punës në vend që të presë.Kjo situatë gjeneron nxehtësi dhe zvogëlon efikasitetin e rrotave.Kur ngarkesa e rrotave rritet, ndodh zhurma, e cila ndikon në përfundimin e sipërfaqes së pjesës së punës.Koha e ciklit do të rritet.Në këtë kohë, rrota bluarëse duhet të "vishet" për të mprehur rrotën bluarëse, duke hequr kështu çdo material të mbetur në sipërfaqen e rrotës bluarëse dhe duke e rikthyer rrotën bluarëse në formën e saj origjinale, duke sjellë grimca të reja gërryese në sipërfaqe.
Për bluarje përdoren shumë lloje rrotash bluarëse.Më i zakonshmi është një komodë diamanti me një pikë, statike, në bord, i cili ndodhet në një bllok, zakonisht në kokën ose në pjesën e pasme të makinës.Sipërfaqja e rrotës bluarëse kalon përmes këtij diamanti të vetëm dhe një sasi e vogël e rrotës bluarëse hiqet për ta mprehur atë.Dy deri në tre blloqe diamanti mund të përdoren për të modifikuar sipërfaqen, anët dhe formën e rrotës.
Prerja rrotulluese është tani një metodë popullore.Komodina rrotulluese është e veshur me qindra diamante.Zakonisht përdoret për aplikimet e bluarjes së ushqimit zvarritës.Shumë prodhues zbulojnë se për proceset që kërkojnë prodhim të lartë të pjesëve dhe/ose toleranca të ngushta të pjesëve, shkurtimi rrotullues është më i mirë se shkurtimi me një pikë ose grupim.Me prezantimin e rrotave supergërryese qeramike, veshja rrotulluese është bërë një domosdoshmëri.
Komodina lëkundëse është një lloj tjetër komodine që përdoret për rrota të mëdha bluarëse që kërkojnë goditje më të thella dhe më të gjata të veshjes.
Komodina offline përdoret kryesisht për bluarjen e rrotave larg makinës, ndërsa përdor një krahasues optik për të verifikuar profilin e formës.Disa mulli përdorin makineri shkarkimi elektrike të prera me tela për të veshur rrotat e lidhjes metalike që janë ende të instaluara në mulli.
Mësoni më shumë rreth blerjes së veglave të reja të makinerive duke vizituar "Udhëzuesin e blerjes së mjeteve makine" në Qendrën e Njohurive Techspex.
Optimizimi i cikleve të bluarjes së lobit të boshtit me gunga ka qenë tradicionalisht më pak i bazuar në shkencë dhe më shumë i bazuar në supozime të arsimuara dhe bluarje të gjerë provë.Tani, softueri kompjuterik i modelimit termik mund të parashikojë zonën ku mund të ndodhë djegia e lobit për të përcaktuar shpejtësinë më të shpejtë të punës që nuk do të shkaktojë dëme termike në lob dhe të zvogëlojë në masë të madhe numrin e bluarjeve të nevojshme të provës.
Dy teknologji mundësojnë - rrotat super gërryese dhe servo kontrolli me precizion të lartë - kombinohen për të siguruar një proces bluarjeje konture të ngjashme me operacionet e tornimit të jashtëm.Për shumë aplikacione të bluarjes OD me vëllim të mesëm, kjo metodë mund të jetë një mënyrë për të kombinuar hapa të shumtë prodhimi në një konfigurim.
Meqenëse bluarja e ushqimit zvarritës mund të arrijë shkallë të lartë të heqjes së materialit në materialet sfiduese, bluarja mund të jetë jo vetëm hapi i fundit i procesit, por mund të jetë edhe procesi.


Koha e postimit: Gusht-02-2021

Na dërgoni mesazhin tuaj: